CV-Ketel kopen of leasen?

kopen-of-leasen-blogheader

Gemiddeld gaat een cv-ketel tien tot vijftien jaar mee. Daarna is het aan te raden om deze te vervangen voor een jonger model. Het is ook mogelijk om je huidige cv-ketel binnen deze periode te vervangen voor een efficiënter exemplaar of over te stappen van leasen naar kopen.

Voordeel kopen of leasen nieuwe cv-ketel

Het kopen of leasen van een nieuwe cv-ketel brengt een paar voordelen met zich mee: je kunt tot ten eerste een paar honderd euro per jaar besparen op je stookkosten. Daarnaast is de ketel vaak gemakkelijker in gebruik en vriendelijker voor het milieu omdat deze nieuwer is. Tot slot heeft een nieuwe(re) cv-ketel doorgaans minder vaak storing.

Leasen cv-ketel

Een cv-ketel leasen; het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Bij het leasen van een cv-ketel betaal je een vast bedrag over een bepaalde periode en ben je verzekerd van service, zoals het periodiek onderhoud. Na deze periode is het toestel afbetaald en van jou. Vooraf wordt samen met adviseurs gekeken welke ketel het beste bij jou past, niet alleen in gebruik maar ook in het financiële plaatje.

De grootste verschillen

Of je nu gaat voor het kopen van een nieuwe cv-ketel of juist het leasen, in deze keuze ben jij helemaal vrij. Voor het gemak de grootste verschillen tussen deze leasen en kopen voor je op een rijtje:

 • Kosten
 • Bij het kopen van een cv-ketel betaal je het bedrag in één keer. Wanneer je gaat leasen, betaal je maandelijks een bedrag verspreid over een periode van vijf, tien of twaalf jaar.

 • Onderhoud
 • Wanneer je een ketel koopt, bepaal je zelf welke installateur (periodiek) onderhoud uitvoert. Bij leasen is al voor je bepaald welk installatiebedrijf dit gaat doen. Heb je een sterke voorkeur voor een bepaalde installateur en gun je deze de klus, dan is kopen wellicht een betere optie.

 • Keuze toestel
 • Je hebt niet altijd de vrije hand in de keuze voor het type verwarmingssysteem wanneer je gaat leasen. Dit verschilt per installateur. Wanneer je een cv-ketel koopt, bepaal jij helemaal zelf welk toestel in jouw woning komt.

 • Servicecontract
 • Een onderhoudscontract is niet inbegrepen bij het kopen van een nieuwe ketel. Bij het leasen zit een onderhoudscontract bij de maandelijkse prijs inbegrepen. Dit voorkomt dat je bij een storing een hoge factuur krijgt met arbeidsloon, voorrijkosten en materiaalkosten.

 • Afkopen bij verhuizing
 • Besluit je om een cv-ketel te kopen? Dan ben jij gelijk de eigenaar. Ga je verhuizen, ben je in het bezit van een lease-ketel en is de leaseperiode nog niet voorbij? Dan zijn er twee opties. Je kunt de cv-ketel in één keer afkopen, zodat je alsnog gelijk de eigenaar wordt. Of de nieuwe bewoner neemt het leasen van je over. Houd er rekening mee dat het ook kan voorkomen dat de nieuwe bewoner het leasecontract niet van je over wil nemen. In dat geval is afkopen de enige optie.

  Meer informatie kopen of leasen cv-ketel

  Wil je graag meer informatie over kopen of leasen van een cv-ketel of een ander onderwerp? Neem dan een kijkje bij de veel gestelde vragen. Heb je zelf meer informatie over cv-ketels, radiatoren of verwarming? Dan is het mogelijk om je artikel hier op CVNL te plaatsen! Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.