Installatie nieuwe cv-ketel: hoe lang duurt het en wat kun en moet je zelf doen?

installatie-cv-leiding-blogheader

Voordat je begint met de installatie van een nieuwe cv-ketel, moet je het één en ander duidelijk hebben voor jezelf. Je hebt namelijk keus uit verschillende soorten cv-ketels. Ga je liever voor een combi- of solo-ketel? Heb je veel of weinig warm water nodig? Heb je een hoog of laag gasgebruik? En welke mogelijkheden zijn er om de cv-ketel te plaatsen? Is er bijvoorbeeld wel of geen plek voor de afvoer? Soms is het handig om vooraf een afspraak te maken met een installateur of vriend met kennis van zaken om de ruimte te bekijken waar de cv-ketel geplaatst wordt.

Installatie in een dagdeel

Om te voorkomen dat de cv-ketel verkeerd wordt aangesloten, is het raadzaam om de installatie uit te laten voeren door een vakman. Deze garantie helpt ook in het geval van calamiteiten. Je hebt in dat geval de installatie professioneel laten uitvoeren en dit geeft garantie. Nadat je een definitieve keuze hebt gemaakt, installeert een monteur de cv-ketel voor je. De complete installatie duurt ongeveer een ochtend of een middag, afhankelijk van de cv-ketel en de omgeving.

Voorbereiding installatie cv-ketel

Om de installatie van de nieuwe cv-ketel zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn er ook enkele zaken die je alvast zelf voor kunt bereiden. Houd er altijd rekening mee dat op het moment van de installatie het gas en water wordt afgesloten en je hier dus een ochtend of middag geen gebruik van kunt maken. Maak van tevoren de ruimte waar de nieuwe ketel komt te hangen schoon en vrij. Hangen er bijvoorbeeld planken? Haal deze dan leeg en haal de planken weg. Betreft de installatie een grotere klus en moeten er naast een nieuwe cv-ketel ook radiatoren, leidingen en doorvoer worden aangelegd? Dan zal de duur van de installatie en wat je eventueel zelf nog kan doen ter voorbereiding uitbreiden.

Meer informatie

Heb je zelf aanvullingen op dit artikel? Neem dan contact op om een gastblog te plaatsen. Daarnaast kun je bij vragen ook terecht op de FAQ-pagina.