Onderhoud CV-Ketel

CV ketel monteur CVNL

Voorkom dat je in de kou komt te zitten, laat daarom je cv-ketel regelmatig controleren. Goed onderhoud vermindert namelijk niet alleen problemen in de toekomst, maar verlengt ook de levensduur van je cv-ketel.

Huidige keuringsplicht verwarmingssystemen

De RVO geeft aan dat het wettelijk verplicht is om eens per vier jaar onderhoud uit te laten voeren aan je cv-ketel. Ook wanneer de cv-ketel nog vrij nieuw is, is het aan te raden deze check uit te voeren om onverwachte storingen te voorkomen. Je kunt er ook zelf voor kiezen om eens per twee jaar een monteur langs te laten komen voor periodiek onderhoud.

Gevaren bij geen onderhoud

Je denkt er wellicht niet zo vaak bij na, maar de cv-ketel staat altijd aan. Hierdoor kan het toestel sneller slijten of mankementen vertonen, zonder dat je het zelf merkt. Daarom is het van groot belang dat je regelmatig controle laat uitvoeren door een erkende monteur om de veiligheid te garanderen. Zo meet de monteur tijdens het onderhoud de uitstoot van koolmonoxide van de cv-ketel om CO-vergiftiging te voorkomen. Je merkt vaak niet wanneer er sprake is van een te hoge uitstoot, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. Volgens VeiligheidNL overlijden jaarlijks naar schatting een tiental mensen aan de gevolgen van deze vergiftiging. Daarnaast belanden er nog minstens tweehonderd mensen in het ziekenhuis door dit onzichtbare gevaar.

Periodiek onderhoud cv-ketel

Tijdens het periodiek onderhoud van je cv-ketel voert een monteur de volgende werkzaamheden uit:

  • Controle goede en veilige werking van cv-ketel, radiatoren en warm tapwater

Veiligheid staat voorop. Daarom controleert een monteur alle aspecten van deze installatie, zodat je gegarandeerd bent van een betrouwbare cv-ketel.

  • Schoonmaken cv-ketel

De onderdelen worden zorgvuldig schoongemaakt, zodat de ketel optimaal blijft werken.

  • Vervangen van (versleten) onderdelen

Van alle toestellen in huis wordt de ketel nog wel het meest gebruikt. Vooral tijdens de wintermaanden maakt dit drukke baasje overuren. Slijtage van verschillende onderdelen is dan een logisch gevolg. Vervang ook tijdens het periodiek onderhoud direct onderdelen met een defect.

  • Advies over het gebruik van de cv-ketel en andere zaken, zoals het ontluchten van de radiatoren en bijvullen waterdruk

Onderhoudscontract

Naast de periodieke controle is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten bij cv-installateurs. Zo word je vaak al dezelfde dag geholpen wanneer je cv-ketel een storing heeft en betaal je geen voorrijkosten en materiaalkosten.

Wil je meer informatie? Lees dan eens onze veelgestelde vragenpagina FAQ.