Tips om je cv-ketel te onderhouden

De noodzaak van het onderhouden van de cv-ketel wordt vaak onderschat door woningbezitters. Dit kan vervelende consequenties hebben! Denk aan het feit dat de onderdelen van de cv-ketel versleten kunnen raken, met alle gevolgen van dien. In het ergste geval krijg je met een cv-ketelstoring te maken, die door een loodgieter verholpen moet worden. Geen prettige gedachte, tijdens een koude herfst- of winteravond! Daarbij zorgen veel combiketels ook voor de aanvoer van warm water naar de kranen in huis. Bij een storing zou je dus ook geen warm water meer kunnen gebruiken. Reden genoeg dus, om de cv-ketel regelmatig te onderhouden. In dit artikel geven we je enkele handige tips, om een cv-ketel onderhouden makkelijker te maken.

Tip 1: vul de cv-ketel regelmatig bij

Om het rendement van de cv-ketel optimaal te kunnen benutten is het raadzaam om de cv-ketel regelmatig bij te vullen. Instructies voor het bijvullen van de cv-ketel vind je in de handleiding van je model. Ook is er op internet veel te lezen over het bijvullen van cv-ketels. Nadat je de cv-ketel hebt bijgevuld, kun je de aangesloten leidingen ontluchten. Dit is noodzakelijk, om te voorkomen dat er lucht in de leidingen blijft zitten. De luchtbelletjes zorgen ervoor dat de warmte niet optimaal vervoerd kan worden, waardoor er meer energie verbruikt wordt.

Tip 2: schakel eens per twee jaar een cv-monteur in

De binnenzijde van de cv-ketel controleren op slijtage is een lastige klus. Het is dan ook aan te raden om voor het onderhouden van de cv-ketel in huis een loodgieter in te schakelen. Loodgieters beschikken over de benodigde hulpmiddelen en kennis, om de versleten onderdelen voor je te kunnen vervangen. Ook kan een loodgieter eventuele stofhopen tussen de onderdelen van de cv-ketel verwijderen. Zo wordt voorkomen dat deze stofhopen de werking van de cv-ketel belemmeren.