Tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een cv-ketel

De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is vaak geen eenvoudige opgave. Welke mogelijkheden heb je wanneer je voor een nieuwe cv-ketel kiest? Is het raadzaam om voor een cv-ketel met een hoog rendement te kiezen, of volstaat een simpeler model? Enzovoorts. Een antwoord op deze vragen kan een loodgieter je bieden! In dit artikel geeft een loodgieter een aantal handige tips aan mensen die op het punt staan een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

Tip 1: beoordeel de isolatiewaarde van je woning

Een cv-ketel aanschaffen begint bij het beoordelen van de isolatiewaarde van je woning. In een woning met een zeer goede isolatie is het niet direct noodzakelijk om voor een hr+-ketel te kiezen. De extra investering in een cv-ketel met een hoog rendement wordt in zo’n geval namelijk niet of nauwelijks terugverdiend. Andersom is het in een woning met een slechte isolatie juist wel verstandig om voor een model met een hoog rendement te kiezen. Met een hr+-ketel bespaar je in dit geval veel op de energiekosten.

Tip 2: kies tussen een cv-ketel en warmtepomp

Niet alleen kun je uit verschillende soorten en modellen cv-ketels kiezen. Ook de warmtepomp komt momenteel op binnen huishoudens! Het voordeel van een warmtepomp ten opzichte van een traditionele cv-ketel, is het feit dat de warmtepomp niet op gas werkt. Iets wat de overheid sterk stimuleert! Daarbij verkleint dit de kans op gaslekkages in huis. Een warmtepomp is vaak duurder in de aanschaf, maar verbruikt minder energie dan een cv-ketel.

Tip 3: laat de cv-ketel door een loodgieter plaatsen

Tot slot is het sterk aan te raden, om de cv-ketel door een loodgieter te laten plaatsen. Een loodgieter beschikt over de benodigde ervaring en hulpmiddelen, om de cv-ketel op de juiste wijze voor je aan te sluiten. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat er geen speling tussen de leidingen en de cv-ketel mag zitten.